Feest en eten horen bij elkaar als een ipad en een iphone. Sinds de dood van mijn vader ga ik nu al enkele jaren ter gelegenheid van een feest gaan eten met mijn moeder. Even wat gezellig bijkletsen, lekker glaasje en een mooie hap. Zo zijn we talloze keren naar de Thai gegaan maar nu die zo Europees geworden is (en ik het eerlijk gezegd zelf beter kan) laten we ze aan de kant liggen. Vandaag bezochten we Burg 9 en aten er het lunchmenu. Er waren weinig andere gasten en dus een heel snelle en vlotte bediening. Het kon me nog meer bekoren dan de vorige keer. Prachtige locatie (was niet veranderd vanzelfsprekend behalve de ingang), verrassende borden en idem voor het eten. Als je een hapje neemt van je ijs en je proeft opeens wat textuur van krokante chocoladebolletjes , dan heb je me vast. Of het heerlijke tomaatje. Piepklein maar vol van smaak, het intense groen van de erwtenpuree en de echte erwtensmaak, het zachte van het wangetje van het varken in contrast
met heerlijk buikspek. Echt de moeite. Wat mij ook kan bekoren zijn de porties: 3 gangen zonder dat je daar achteraf van moet "bekomen" is prima voor mijn moeder en mij. Wij hebben voldoende gegeten voor een zeer eerlijke prijs! De vele wijnen die je per glas kan bestellen zijn ook een pluspunt. Vorige keer de Portugese Sexy Tinto gedronken en nu een Spaanse Flor De Vetus. Beiden vol van smaak en met een zeer goede nadronk. Maar als bordencollecteur sprak het servies me enorm aan net als de presentatie van de gerechten. Chapeau. Burg 9, we komen terug!
 
Ok, ik geef het toe! Na aan enkele verleidingen weerstaan te hebben, ben ik op een gadget gevallen waaraan ik niet kon weerstaan. Een prachtige kookwinkel in Oostburg waar ik uren zou kunnen verblijven, verkocht het. Mijn moeder had er duidelijk haar twijfels over maar ik moest en zou het kopen. Geen goedkoop dingetje trouwens maar zeker de moeite! Bruikbaar ... check! Mooi ... check! Misbaar ... ja, maar toch ... Zoals je op de foto's kan zien maak je er prachtige kubusjes van. Ik zou het iets kleiner gemaakt hebben want om het in één keer in je mond te proppen is het toch vrij groot. De instructies hoef je maar één keer te lezen en je kan het. Als de rijst niet blijft kleven is het wonderlijk. Ook al geleerd dat je best onderaan een laagje rijst legt als basis. Het komt neer op vullen, schuiven, schuiven en openen. Je kan het ook voor polenta gebruiken! Voor de rest viel er in Oostburg nog weinig te beleven behalve een bezoek aan AH. Een waar paradijs!
Gewapend met deze ricecube vertrok ik op reis naar Japan door sushi te maken. Heerlijk! Hieronder vind je het recept maar de foto's spreken nog meer!

Ingrediënten:
175 g sushirijst
225 ml water

voor de dressing:
1 1/2 el rijstazijn
1 el kristalsuiker
1/2 tl zout


vis zoals zalm, tonijn, ...
komkommer
sesamzaadjes
wasabi
norivellen

Werkwijze:
Was de rijst heel goed en laat uitlekken gedurende minstens 30'
Kook de rijst op een zacht vuurtje. Start met koud water. Eenmaal aan de kook, nog eens 10' laten koken. Daarna het deksel eraf en laten afkoelen.
Doe de dressing erbij al spatelend.

Maak de rijstblokjes en garneer met de vis, de komkommer, de sesamzaadjes, norivellen, ...

Leg wat wasabi erbij en een schoteltje met sojasaus.

Vanzelfsprekend eet je dit met stokjes! Met mes en vork is het toch echt belachelijk. Volgens de etiquette mag je geen smakelijk zeggen in het Japans maar ik doe het lekker toch!

 
Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag in deze komkommertijd. Of het zou het geklaag over het weer moeten zijn ... veel te warm, teveel regen, de zwoelheid. En ja, de dagen korten alweer en dus moeten de gordijnen al dichtgetrokken worden 's avonds als je niet te kijk wil zitten. Maar hoe was mijn reis? Ik heb er geen gemaakt! Ik hou van mijn huis. (Van Brugge minder in dit toeristisch seizoen.) Op reis wil ik logeren in dezelfde luxe van mijn eigen stek. Zeker comfort ... maar luxe mag ook! In Claridge's in Londen betaal je voor 1 nacht minstens zo'n $ 500. Niettegenstaande ik daar graag zou verwend worden, heb ik het er niet voor over. Kamperen is volledig uitgesloten, zelfs niet in een trekkershut. Dat is van het ene in het andere uiterste natuurlijk. Er zal nog wel iets tussenin zitten dat me zou kunnen bekoren. Maar het trekt me niet meer. Sinds een paar jaar reis ik in mijn keuken! Met elk gerecht kan je reizen naar een ander land. En met een beetje fantasie heb je bijna evenveel plezier. Deze keer ... paëlla. Ik heb zo het gevoel dat het hier wat minder gegeten wordt dan vroeger. Maar voor wie in België verblijft en toch de Spaanse sfeer wil opzoeken, vind je hier het recept. En hoe was trouwens jouw reis?

Ingrediënten:
Halve ui
Halve groene paprika
Halve rode paprika
diepvrieserwten
Chilipepertje

180g bakrijst
2,5 dl bouillon
Vis zoals: kabeljauwfilet, inktvis, zalmfilet, victoriabaars, gamba's, grote roze garnalen, mosselen of schelpen
Saffraan (of een zakje met paëllakruiden)
Citroen of limoen

Bereidingswijze:
Snij de ui en de paprika's in kleine blokjes en bak ze in olijfolie in een paëllapan.
Voeg de rijst toe en bak tot de rijst glazig is.
Voeg de bouillon toe.
Laat sudderen op een lage temperatuur. Goed omroeren.
Voeg de saffraan of de paëllakruiden en chilipeper toe
Snij de vis in kleine blokjes
Voeg de vis toe.
Laat sudderen.
Voeg de erwten toe.
Leg de garnalen, de schelpen en de gamba's bovenop en laat ze nog even mee opwarmen.
Voeg wat citroensap of limoensap toe.
Peper en zout naar smaak


 
Wat is meer zomers dan sardientjes op de BBQ? Alweer een ingeving van het aanbod op de vismarkt. Je ziet die liggen en denkt ... die zijn van mij. De klant voor me bestelt ze ook (nee!!!)  maar laat er gelukkig nog wat over. Die sardientjes waren dan ook mijn eerste vraag, naast wulloks, zalm en pietermannen om te roken. Ze bestellen daar namelijk met meer dan één en je weet maar nooit!
De sardientjes moet je natuurlijk schoonmaken. Staartje eraf, duwen op de velkant, graat komt los en nog even opkuisen. Maar dan ... hoe leg ik die op de BBQ? Ze zijn toch wel erg klein. Je kan ervoor kiezen om ze in het geheel te BBQ'en maar dan heb je wel die vele en fijne graatjes. In mijn keukenkast heb ik zo'n visgrill of 3 liggen. Maar die dingen zijn niet het handigst. Vooral niet als je er fijne filets wil inleggen. En toen dacht ik aan het bananenblad in de diepvries. Op deze manier had ik misschien nog beter de oven gebruikt maar de kooltjes waren al aan het branden! Dat heet dus plannen ... of net niet. Maar het heet ook improviseren met wat je hebt. Het is maar hoe je het bekijkt!
Ingrediënten:
marinade
    olijfolie
    lookteentjes
    chili
    bladpeterselie
    limoensap
Sardientjes
Bananenblad

Werkwijze:
Neem enkele flinke stukken bananenblad.
Leg de filets op het blad.
Bestrijk met de marinade.
Laat minstens 30' marineren
Plaats het pakketje op de BBQ of in de oven gedurende zo'n 10 minuten.

    Chris Claeys

    Waarom zou je een afhaalmaaltijd kopen of bestellen? Je weet niet wat erin zit en het duurt even lang of langer voor het op je bord komt dan wanneer je het zelf maakt.
    Foodie uit Brugge die ervan geniet om via het koken tot rust te komen en gerechtjes te "fabriceren".

    Archives

    Oktober 2013
    September 2013
    Augustus 2013
    Juli 2013

    Categories

    Alles
    Koken
    Recepten